Reštaurátorský prieskum ukáže rozsah poškodenia oltára Majstra Pavla

13.12.2012 Prešov

Levoča 13. decembra (TASR) – V Kostole sv. Jakuba v Levoči sa začali práce na reštaurátorskom prieskume najvyššieho gotického oltára na svete. Ten začiatkom 16. storočia vytvoril Majster Pavol z Levoče. Je vlastne hlavným oltárom kostola a po 60 rokoch od posledného reštaurovania si zaslúži ďalšiu obnovu.

"V súčasnosti sme začali prípravné práce, odstraňujeme prachové nečistoty, ktoré za viac ako 60 rokov priniesol čas na jednotlivé prvky. Jednak je tu prirodzená prašnosť v kostole a realizovali sa aj komplexné reštaurátorské práce interiéru svätyne, nástenných malieb, kamenných prvkov, vitráží a kamenného pastofória," informoval vedúci Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivan Tkáč. To všetko sa podpísalo pod to, že na oltári je hrubá vrstva prachu, ktorú treba odstrániť pomocou špeciálnych vysávačov. "Zamestnanci majú vysávače na chrbtoch ako ruksaky, aby im nezavadzali pri práci, prípadne, aby nespadli a nepoškodili oltár," zdôvodnil Tkáč.

V rokoch 1952 až 1954 urobili veľký kus práce na oltári bratia Kotrbovci, ktorí oltár odčervili, a tým ho vlastne zachránili. "Nebyť ich, tak my by sme tu dnes nemali čo reštaurovať, naša práca tak bude jednoduchšia. Prvý pohľad na oltár hovorí o tom, že asi sa tam nebude vyskytovať aktívny červotoč," zhodnotil Tkáč. Prieskum, ktorý by mal byť hotový v apríli budúceho roka, ukáže rozsah prác, ktoré je nutné vykonať a bude sa môcť urobiť aj rozpočet. Tkáč by bol veľmi rád, keby sa oltár, ktorý je v súčasnosti prekrytý veľkorozmerným plátnom s fotografiou, podarilo obnoviť do Vianoc 2014. Verí, že potom vydrží bez vážnejšieho zásahu ďalších 100 rokov.
 
 

Prvú etapu prieskumu bude financovať miestny farský úrad. "Je to posledná vec v liturgickej časti kostola, ktorú treba dať do poriadku. Začalo sa prašnejšími a ťažšími vecami, ako boli všetky štyri vitráže, obnova fresiek, pastofórium letelo, teraz je na rade oltár," konštatoval miestny dekan František Dlugoš. Zdôraznil, že obnova oltára nijako neovplyvní chod kostola, omše sa tu budú slúžiť naďalej a chrám bude prístupný aj turistom.

Levočský oltár Majstra Pavla patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky na Slovensku, postavený z dreva bol v roku 1508. "V roku 1517 sa spomína, že bol vyzlátený a polychrómovaný. Predstavuje schému neskorogotických krídlových oltárov, pozostáva z kamennej menzy, ktorá tvorí základ, na nej stojí predela, v ktorej je situovaná sochárska posledná večera. Nad ňou je oltárna skriňa, ktorá v sebe nesie tri hlavné sochy. Po stranách oltárnej skrine sú oltárne krídla, na čelnej strane reliéfy zo života apoštolov Jána a Jakuba a na zadných stranách sú tabuľové maľby z pašiového cyklu," priblížila historička ORA Eva Spaleková.

Celý oltár je hore ukončený veľmi rozmerným fialovým nadstavcom, do ktorého Majster Pavol vkomponoval sochy 12 apoštolov, ktoré sú staršie ako samotný oltár a pochádzajú pravdepodobne z roku 1370. "Je to jedno geniálne dielo, súbor prvkov architektonických, maliarskych a sochárskych vo veľmi vyváženom, harmonickom pomere, a tým je dokonalý, tou symbiózou jednotlivých prvkov. Výška oltára je 18,62 metra a šírka 6,27 metra," dodala Spaleková.
 

Vyberte región